Osupljiva dejstva o propolisu. Ste vedeli, da deluje kot naravni antibiotik in da zdravi kup težav?

Propolis

Propolis je snov, ki jo čebele potrebujejo za ohranjanje higiene in lastnega zdravja v panju. Beseda propolis izhaja iz starogrškega jezika: pro (pred) in polis (mesto), nanaša se na dejstvo, da so si čebele v nekdanjih bivališčih, drevesnih duplih, iz njega zgradile učinkovito pregrado pred zunanjostjo. Slovenska beseda za propolis je zadelavina.

Čebele s propolisom preprečujejo širjenje infekcij in bolezni, ščiti pa jih tudi pred vdorom vlage v panj, saj ga uporabljajo za zadelovanje razpok, popravilo satja in kot notranji premaz sten panja. Z njim balzamirajo trupla pobitih vsiljivcev, ki jih zaradi njihove velikosti ne morejo spraviti iz panja. Čebele delavke z njim obdajo tudi notranjost celic v satju, preden matica vanje zaleže jajčeca.

Pridobivanje propolisa

Osnovo propolisa sestavljajo rastlinske smole, ki jih čebele nabirajo na popkih in skorji raznih iglavcev, topolov in na drugih rastlinah, ki jim med nabiranjem dodajo izločke žlez in s tem izzovejo kemično izločanje aktivnih substanc. Smolnatih snovi je v njem polovica, približno 30 odstotkov je voskov, po desetino je eteričnih olj ter mešanice cvetnega prahu ter drugih organskih snovi, mineralov in vitaminov. Sestava propolisa je, podobno kot med, v soodvisnosti od rastlin, ki lokalno uspevajo. Pri proučevanju njegove sestave so znanstveniki iz različnih vzorcev ugotovili kar 149 različnih organskih in 22 anorganskih snovi, izolirali pa so jih tudi že skupno 180.

Raziskave potrjujejo: propolis pomaga tudi v borbi proti koronavirusu

Vse več raziskav dokazuje učinkovitost propolisa tudi proti virusu SARS Cov-II. Redna uporaba propolisa v ustni votlini lahko poleg razkuževanja rok pomembno zmanjša tveganje za okužbo, obolelim s koronavirusom pa propolis v akutni fazi dokazano lajša simptome vnetega žrela in grla, kar je še posebej pogosto pri različici omikron. 
Vendar pa vsak propolis ni enako učinkovit, saj je zelo pomemen % vsebnosti čistega propolisa v tinkturi ali v vodni osnovi.
POZOR! Vedno uživajte propolis iz lokalnega izvora, saj zaradi prilagojenosti na naše okolje, to bistveno zmanjša možnosti alergijskih reakcij.

Za propolis ni nadomestila

Vse učinkovine sestavin propolisa še niso v celoti znane in pojasnjene. Kljub poskusom znanstvenikom do danes ni uspelo najti učinkovitega nadomestila za propolis z enakim učinkom, kot ga ima naravni propolis. Mnoge koristne snovi so iz skupine flavonoidov, za katere je znano, da imajo mnogotere fiziološke funkcije v raznih organskih sistemih. V propolisu ni niti beljakovinskih niti maščobnih ali hormonalnih snovi. Barva propolisa je odvisna od porekla in sega od svetlo rumene do temno rjave, skoraj črne. Okus je oster, včasih grenak, vonj pa navadno prijetno sladkoben in meden.

PROPOLIS Tinktura 20%

Zapisi kažejo, da je bil propolis zelo pomemben in cenjen proizvod že v egipčanski, babilonski, arabski, grški, starorimski medicini in medicini drugih starejših narodov. V zapisih iz 12. stoletja je opisano zdravljenje ustne votline in žrela, pa tudi kariesa z njim. Propolis je naravna snov, ki deluje antibiotično proti bakterijam, virusom in glivicam. Zanimivo je, da bakterije proti njemu ne postanejo odporne. Propolis je tudi močan lokalni anestetik, kar pripisujejo raznim eteričnim oljem v njem. Je starodavno domače zdravilo, ki deluje kot naravni antibiotik in krepi imunski sistem.

Propolis ni panacea, zdravilo za vse, kot so zanj trdili nekateri navdušenci, res pa je, da je, poleg varovanja in obnove zdravja, uporaben tudi za marsikatero drugo tegobo. Propolis tako vse pogosteje uporabljajo pri biološkem načinu pridelovanja hrane za uničevanje rastlinskih zajedavcev. Uporabljajo ga tudi kot mazilo, ki rane, nastale pri obrezovanju drevja, varuje pred glivicami. Če propolis zažgemo, mu aromatične smole v njem dajejo poseben, zelo delikaten in iskan vonj. Ena od nemedicinskih uporab propolisa je kot sestavina za lak in kot tak je bil uporabljen za premaz Stradivarijevih violin, ki imajo baje tudi zato poseben zven.

PROPOLIS Junior – na vodni osnovi (10%)

Strokovnjaki različnih strok so si enotni, da propolis ostaja še precej neraziskan, zato marsikje tečejo številne raziskave o njem. In z vsakim novim spoznanjem smo ljudje znova soočeni z njegovo široko uporabnostjo ter hvaležni čebelam, ki ga (zase) pridelujejo že milijone let.

Vir: Večer (https://www.vecer.com/), Slovenske novice (https://www.slovenskenovice.si/)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *