RECEPT: Fermentiran Česen v medu – Okrepi svoja pljuča

Česen, njam… med, njam… Združi ti dve superživili in dobil boš odlično zdravilo proti prehladu, težavam z dihali in gripi. Fermentiran česen v medu! Česen poznamo kot zdravilno hrano. Radi ga kuhamo v naših jedeh, vendar je surov, svež česen boljši, ko gre za koristi. Večina od nas ne more pregrizniti surovega stroka česna, pa tudi če bi lahko, bi nas vonj verjetno spremljal še nekaj dni… Tega si nihče ne želi.

Zato bi ti rad tukaj predstavil recept fermentiranega česna v medu. Tak česen bo imel vse prej kot pekoč, močan okus. Prav nasprotno, postal bo prava sladkarija.

KAKŠNE SO PREDNOSTI FERMENTIRANEGA ČESNA V MEDU

V tradicionalni medicini je česnov med domače zdravilo z antibakterijskimi lastnostmi, ki lahko pomaga pri lajšanju določenih tegob in v boju proti boleznim dihal, predvsem tistim, ki so bakterijskega izvora in so pogoste v hladnejših letnih časih.
Zato česen v medu lahko pomaga še:

 • pri razstrupljanju telesa z odstranjevanjem težkih kovin, kar posledično pomaga pri preprečevanju prehladov in celo staranja.
 • v boju proti raku (zlasti raku na pljučih, debelem črevesu in dojkah) in pomaga v boju proti rasti tumorja.
 • zaščititi pred bakterijskimi in virusnimi okužbami.
 • izboljša prebavo.
 • krepi imunski sistem.
 • naravni antibiotik.
 • pomaga zniževati krvni tlak in holesterol.

PREDNOSTI LOKALNEGA MEDU

Lokalni kvaliteten med lahko pomirja kašelj, zmanjša simptome povezane z alergijami, krepi imunski sistem, deluje protibakterijsko…

NAJBOLJŠE UPORABE FERMENTIRANEGA ČESNA IN MEDU

Glede na neverjetne koristi tako medu kot česna, ob prvih znakih smrkanja ali občutku, da si zbolel/a za gripo, lahko poješ strok in vzameš žličko tega medu. Obe sestavini pa lahko tudi kombiniraš v drugo slano ali sladko hrano.

Še prej pa naj opomnim, da ne pozabi najt kakovostni ekološki česen ali najblje uporabi tistega iz svojega vrta. Nekaj ​​običajnega česna prihaja iz uvoza in je škropljen s škodljivimi pesticidi. Mogoče ga je celo pobeliti, tako da ne pride do kaljenja. 

Prav tako bodi previden/previdna pri medu kupljenem v trgovini, ki je večinoma visoko predelan in ima morda skrite sestavine ponaredka medu! Tak med je brez vsebnosti kvasovk in ne bo dobro fermentiral.
Kupuj med neposredno od lokalnega čebelarja.

Te zanima recept, kako si lahko sami doma pripravimo fermentiran česen v medu??
Izdelava fermentiranega medenega česna je tako enostavna, da je skoraj škoda, da si ga ne bi pripravil. Klikni na spodnjo povezavo in kjer ti bom podrobneje opisal recept za pripravo.

RECEPT: Fermentiran česen v medu

Recipe by jozikotnikCourse: Recepti
ČAS PRIPRAVE

15

minutes

MATERIAL

 • Majhen kozarec s pokrovom

 • Lokalni CVETLIČNI MED

 • Ekološki ČESEN

OPIS POSTOPKA

 • Najtežji in najbolj zamuden del je priprava vsega česna. 
  Ne glede na velikost kozarca, ki ga uporabljate, ga boste želeli napolniti približno 1/2 – 3/4 z olupljenim česnom.
 • Ko imate v kozarcu dovolj česna, dodajte nekaj lokalnega medu, da ga pokrijete. 
  Česen bo verjetno nekoliko plaval in to je v redu.
  Pomembno je, da za pripravo fermentiranega česna v medu uporabite med, ki ni segret nad 37 stopinj, saj so v njem še vedno prisotne vse kvasovke, ki so potrebne za fermentacijo. Tak med lahko najdete tudi na tej povezavi: https://cebelarstvo-kotnik.si/product-category/med/
  Ko medu dodamo tekočino, začne proces fermentacije. 
  Majhna količina soka iz česna bo ustvarila ravno dovolj tekočine za fermentacijo.
 • Kozarec ohlapno pokrijte s pokrovom, da izpustite pline, in ga postavite v temen prostor, da fermentira. Dobro je, da med fermentacijo pod kozarec postavite krožnik ali kaj podobnega, saj bo verjetno nekoliko nabreknilo in bo morda kapljalo malo medu.
  Pomembno je tudi, da kozarec nežno obrnete vsak dan ali kadarkoli pomislite na to, da zagotovite, da ves česen ostane prekrit z medom. Preden to storite, tesno privijte pokrov!  Nato ga vrnite v pokončni položaj in ponovno sprostite pokrov.
 • V nekaj dneh do enem tednu boste opazili, da se na površini medu oblikujejo mehurčki. Medeni česen bo fermentiral približno mesec dni, vendar ga lahko jeste že kadar koli med postopkom. Okus se bo sčasoma razvijal, česen se bo zmehčal, med pa bo postal bolj tekoč. Pravi okus slastnega medenega česna pridobimo po 6 mesecih shranjenega v temnem in hladnem prostoru.
  Občasno se stroki česna obarvajo modro ali zeleno zaradi reakcije med procesom fermentacije. Čeprav je morda nekoliko zaskrbljujoče, ni škodljivo in medeni česen se lahko še vedno uporablja.
  Medeni česen bo dobro shranjen na hladnem uporaben več mesecev ali celo leto ali dlje! Pravilno skladiščen se lahko hrani tudi več kot dve leti in je še vedno dober.

Notes

 • Medenega česna ne smete dajati dojenčkom, mlajšim od enega leta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *