Kranjska čebela, tudi kranjska sivka ali kranjica (znanstveno ime Apis mellifera carnica), je avtohtona čebelja rasa, ki se je razvila na območju današnje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore … Trenutno je za italijansko čebelo druga najbolj razširjena čebelja rasa medonosne čebele na svetu.

Na oprsju ima rjavkasto sive dlačice, obročki na zadku so temni s svetlejšimi pegami na prvem in drugem obročku. Za kranjsko čebelo je značilna skromna poraba zimske zaloge hrane, ker prezimuje v manjših skupnostih.

Njen spomladanski razvoj je buren in družina se hitro toliko razvije, da je sposobna za izkoriščanje paše. Na zmanjšanje paše v naravi se prilagodi z zmanjšanjem obsega zaleganja.

Za našo čebelo je značilna tudi večja sposobnost orientacije. Je tudi dobra graditeljica satja in ni znana po intenzivni propolizaciji. Izrazitejša kot pri drugih rasah je v sodobnem čebelarjenju nezaželena nagnjenost k rojenju. Ta se kaže v daljšem rojilnem obdobju in v večjem številu rojev v sezoni. Posebna prednost kranjske sivke je tudi mirnost.

Kranjska čebela je v Sloveniji zaščitena rasa in čebelarjem ni dovoljeno vnašati drugih čebel.