Med se ne more pokvariti

Pravilno shranjen (neprodušno zaprt v steklenem lončku) bo med trajal večno. Če so ga našli v več tisoč let starih grobnicah v Egiptu, bo tudi nekaj let star iz vaše špajze več kot odličen. Tekoči med se ne more pokvariti, lahko edino kristalizira.

Zahtevna strategija

Ker nektar vsebuje precej vode, ga je zelo težko pretvoriti v med. Nektar je torej treba izsušiti, kar čebele storijo z neštetimi zamahi s svojimi krilci. Predstavljajte si, da krilite z rokami tako dolgo, da vam uspe posušiti sveže oprano žehto. Zdaj razumete, zakaj govorimo, da so čebele tako pridne.

Vzorec produktivnosti

Pridna čebelja kolonija ustvari za 2/3 več medu, kot ga potrebuje, da preživi zimo. Če bi se vsaj delno zgledovali po čebelah, bi bila naša sporna politika pokojninskih skladov že zdavnaj preteklost.

Seveda pa je pri učinkoviti produktivnosti čebel pomembna tudi vloga čebelarja, ki mora pravilno in nežno oskrbovati čebelji panj. Kako je to videt? Poglejte v posnetku:

Med kot valuta

V srednjem veku so nemški gospodarji od svojih podanikov zahtevali plačilo v medu in čebeljem vosku. Danes to funkcijo opravljajo evri, ampak zdaj veste, kaj lahko hitro postane alternativna valuta v primeru ekonomskega kolapsa.

Zdravilo iz antike

V Mezopotamiji so opekline in ureznine zaščitili z medom, da bi se izognili okužbam. Preden naslednjič stisnete zobe ob zlivanju 70-odstotnega alkohola na rano, pomislite raje na med.

Dolga zgodovina čebel, a malo krajša zgodovina čebeljih tatov

Prvi dokazi o obstoju satja datirajo 3 milijone let nazaj, prvi cvetovi pa so se na planetu pojavili že pred 130 milijoni let. Človek pa se je potem vmešal in začel čebelam pred nosom pobirati med za svoje potrebe šele pred 15.000 leti. Toliko o amaterjih.