fbpx
NAŠA ZGODBA – Čebelarstvo KOTNIK – že 66 let

“Čebelarstvo ravno ni običajna dejavnost s katero bi se ukvarjali mladi. A mene osebno delo s čebelami navdušuje že od malih nog, ko sem v dedkovem čebelnjaku prvič prišel v stik z njimi. Od takrat čebelarstvo predstavlja moj vsak dan oziroma moj način življenja.”

Začetki našega družinskega čebelarstva segajo vse v leto 1955, ko je Jožef Kotnik (1932 – 2017) od svojega dedka dobil v dar prve tri čebelje družine, kar kaže na to, da korenine čebelarstva v naši družini segajo še veliko dlje. Od takrat že 66 let ne mine dan, da ne bi brenčalo po naši domačiji. Jožef Kotnik je bil strastni čebelar, inovator številnih čebelarskih znanj, katere se še danes prenašajo iz roda v rod. Bil je prejemnik odlikovanj redu Antona Janše. Prejel je številne medalje na tekmovanjih za izjemno kakovost medu za cvetlični in gozdni med. Čebelaril je s čebelnjakom na domačiji na Prepužu na štiridesetih (40) AŽ panjih. Veliko je prispeval k Čebelarskemu društvu Slovenska Bistrica, saj je imel v oskrbi tudi nekaj društvenih čebeljih družin. Leta 2007 je čebelarstvo prenesel na sina Jožeta Kotnika (1955 -), kateri je opravil tudi čebelarski mojstrski izpit.

Iz leta v leto pa je večje zanimanje in ljubezen do čebel kazal najmlajši sin Joži Kotnik ml. (1992 -), zato je kmalu prvoten čebelnjak postal premajhen. Tako je pred leti padla odločitev o izgradnji prevoznega čebelnjaka. S tem smo pridobili svojo prvo prevozno enoto in povečali čebelarstvo za novih 53 čebeljih družin. To nam omogoča, da lahko čebele prevažamo na območja, kjer medijo večje količine posamezne sorte medu. Tako smo lahko razširili ponudbo še s čistim kostanjevim in akacijevim medom.
V letu 2019 smo prejeli prestižno mednarodno srebrno nagrado AGRA 2019 za kostanjev med.

Danes naše Čebelarstvo KOTNIK šteje več kot 200 gospodarnih čebeljih družin. Vizij o razširitvi dejavnosti je še zelo veliko. Zato smo leta 2018 kandidirali za evropska sredstva v javnem razpisu mladi prevzemnik kmetije in bili uspešni.

Naše načelo je skrb za našo dolgoletno tradicijo, tako, da postrežemo najbolj kvalitetne produkte, kar jih premore narava, čebele in čebelarjevo poslanstvo. Naročite naše 100% naravne izdelke v spletni trgovini in brezskrbno uživajte v okusih slovenskih travnikov in gozdov.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *