Close
NAŠA ZGODBA – Čebelarstvo KOTNIK – že 69 let

“Kot mlad čebelar sem ponosen dedič dolgoletne družinske tradicije, ki sega kar v leto 1955. Čebelarstvo zame ni zgolj poklic, ampak način življenja, ki me povezuje z dediščino mojega dedka in utrjuje družinske vezi. V središču našega družinskega čebelarstva je skladnost z neokrnjeno naravo, kjer zavzeto in predano skrbimo za čebele ter pridelujemo visokokakovostne čebelje pridelke. 
Osebno me čebelarstvo izpolnjuje in navdihuje, saj mi omogoča, da ohranjam družinsko dediščino ter hkrati prispevam k ohranjanju narave in ekosistema. V našem čebelarstvu gojimo ljubezen do čebel in spoštovanje do narave, ki nam daje neizmerno bogastvo in nas uči ponižnosti pred močjo in lepoto narave. Poleg tega smo zavezani k odkrivanju in poudarjanju zdravilnih lastnosti čebeljih pridelkov, ki so prava zakladnica naravnih zdravil in blagodejno vplivajo na naše zdravje ter dobro počutje.”  – Jože Kotnik ml.

Začetki našega družinskega čebelarstva segajo vse v leto 1955, ko je Jožef Kotnik (1932 – 2017) od svojega dedka dobil v dar prve tri čebelje družine, kar kaže na to, da korenine čebelarstva v naši družini segajo še veliko dlje. Od takrat že 68 let ne mine dan, da ne bi brenčalo po naši domačiji. Jožef Kotnik je bil strastni čebelar, inovator številnih čebelarskih znanj, katere se še danes prenašajo iz roda v rod. Bil je prejemnik odlikovanj redu Antona Janše. Prejel je številne medalje na tekmovanjih za izjemno kakovost medu za cvetlični in gozdni med. Čebelaril je s čebelnjakom na domačiji na Prepužu na štiridesetih (40) AŽ panjih. Veliko je prispeval k Čebelarskemu društvu Slovenska Bistrica, saj je imel v oskrbi tudi nekaj društvenih čebeljih družin. Leta 2007 je čebelarstvo prenesel na sina Jožeta Kotnika st. (1955 -), kateri je uradno praznan čebelarski mojstrski in prejemnik odlikovanja Antona Janše za čebelarske zasluge.

Iz leta v leto pa je večje zanimanje in ljubezen do čebel kazal najmlajši vnuk Jože Kotnik ml. (1992 -), zato je kmalu prvoten čebelnjak postal premajhen. Tako je padla odločitev o izgradnji prevoznega čebelnjaka. S tem smo pridobili svojo prvo prevozno enoto in povečali čebelarstvo za novih 53 čebeljih družin. To nam omogoča, da lahko čebele prevažamo na območja, kjer medijo večje količine posamezne sorte medu. Tako smo lahko razširili ponudbo še s čistim kostanjevim in akacijevim medom.

Danes naše Čebelarstvo KOTNIK šteje več kot 300 gospodarnih čebeljih družin. Vizij o razširitvi dejavnosti čebelarstva tudi na področje apiterapije, apiturizma in zeliščarstva je še zelo veliko. Zato smo že leta 2018 kandidirali za evropska sredstva v javnem razpisu mladi prevzemnik kmetije in z našo vizijo bili uspešni.
Vedno večji povdarek pa dajemo na celovito čebelarjenje, ki zajema široko ponudbo čebeljih pridelkov (med, matični mleček, cvetni prah, propolis, vosek), katere vključujemo v apiterapijo v kombinaciji s fitoterapijo (zeličarstvom), katere zelišča pridobivamo na lastnem ekološkem zeliščnem vrstu na našem posestvu. Tako v naši družini delujemo kar trije cetificirani poklicni apiterapevti. Zraven apiterapevta in fototerapevta Jožeta Kotnika ml. še njegova mati Slavica Kotnik in sestra Barbara Šimenko – Kotnik dr. med., specialist družinske medicine.

Naše načelo je skrb za našo dolgoletno družinsko butično tradicijo, tako, da postrežemo najbolj kvalitetne produkte, kar jih premore narava, čebele in čebelarjevo poslanstvo. Naroči naše 100% naravne izdelke v spletni trgovini ali nas obišči na našem naslovu in brezskrbno uživaj v okusih slovenskih travnikov in gozdov.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *