Close
Matični mleček zmanjša težave ob menopavzi, predvsem valunge
Menopavza prinese resne težave kar 75% ženskam in zmanjša kakovost njihovega življenja. Upad ženskih spolnih hormonov pa ni vzrok samo za vročinske oblive, motnje razpoloženja in nespečnost, zmanjša tudi zdravje kosti in poveča tveganje za bolezni srca in ožilja.

Ženskam z menopavzalnimi težavami so na voljo različne oblike lajšanja, od medikamentoznih do tistih brez zdravil. Pri prvih prevladuje hormonska nadomestna terapija z estrogenom in progesteronom. Skupini drugih 100% naravnih pa najbolj prevladuje matični mleček. Vročinske valove (valunge), ki spremljajo menopavzo, zmanjša kar za štirikrat.

V raziskavi sodelovalo 200 žensk

Raziskava, pred kratkim objavljena v Complementary Therapies in Clinical Practice, je pokazala, da matični mleček učinkovito lajša težave, ki spremljajo menopavzo. V raziskavo so zajeli 200 žensk v starosti od 45 do 60 let, ki prej za lajšanje menopavzalnih težav niso jemale nadomestnih hormonov. Razdelili so jih v dve skupini. Polovica jih je osem tednov jemala matični mleček vsaki dan, polovica pa placebo. Ostalih navad življenja ženske med raziskavo niso spreminjale.

Merili 11 parametrov

Pred vstopom v raziskavo so vse izpolnile vprašalnik o 11 simptomih, ki spremljajo menopavzo. Vprašanja so »pokrivala« zelo pogoste težave (vročinske oblive, težave z mehurjem, razdražljivost, suhost nožnice) in tudi tiste manj pogoste. Več, kot so ženske imele težav, večji končni rezultat so dosegle. Največ so lahko zbrale 44 točk. Povprečni rezultat, ki so ga dosegle ženske, vključene v raziskavo, je bil 32 točk.

Matični mleček je drastično zmanjšal težave ob menopavzi.

Po osmih tednih so udeleženke raziskave ponovno izpolnile vprašalnik, rezultati pa so presenetili. Ženske v skupini, ki je jemala pravi matični mleček in ne placebo, so imele bistveno manj težav. Njihovo povprečje je padlo na 19 točk, pri ženskah, ki so jemale placebo, pa na 29 točk. Placebo je torej imel zanemarljiv učinek. Pet žensk iz skupine s placebom je celo na lastno zahtevo predčasno izstopilo iz raziskave, ker »zdravilo«, ki naj bi ga jemale – niso vedele, da je placebo, ni imelo učinka.

Uporabi kodo: BREZPOSTNINE in prejmi svoj Matični mleček z brezplačno poštnino na dom.

Za štirikrat manj vročinskih oblivov

Najbolj očitna je bila razlika pri vročinskih oblivih. Slednjih je bilo v skupini, ki je prejemala matični mleček, kar za štirikrat manj kot v skupini, ki je prejemala placebo. Spomnimo – prav vročinski oblivi ženske v menopavzi najbolj motijo in so tudi najbolj pogosti. Z njimi ima težave kar 75 odstotkov žensk. Izboljšanje pa se je pokazalo tudi pri ostalih simptomih. Raziskovalci so zaključili, da matični mleček učinkovito lajša menopavzalne težave in da bi ga veljalo priporočiti kot komplementarno pri zdravljenju z nadomestno hormonsko terapijo.

Zakaj je matični mleček učinkovit?

Matični mleček vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vitamine, minerale, 17 aminokislin in 10-hidroksi-2-decenojsko kislino, ki je zanj edinstvena. Je koncentrirano hranilo, ki velja za obnovitveni napitek. Je vir energije in pripomore k boljšemu počutju. Zagotavlja hitrejše celjenje in počasnejše staranje kože, deluje proti osteoporozi, uravnava raven krvnega sladkorja, zmanjšuje holesterol, deluje protivnetno, krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje možganov, varuje pred rakom na dojkah… Redno uživanje matičnega mlečka odpravlja tudi negativna čustva, na primer žalost in izboljšuje psihično stanje.

Tako uživanje matičnega mlečka ugodno vpliva na razpoloženje pri ženskah v menopavzi.

API ROYAL (Forte) – je obogatena, 100% naravna mešanica izjemno dragocenih čebeljih produktov, iz zakladnice čebeljega panja. Matični mleček (12g), propolis, cvetni prah in kremni med skupaj v posebej intenzivnem razmerju.

V APITERAPIJI pa pravtako obstajajo različni izdelki, ki vsebujejo matični mleček (Api Royal Forte) in zajemejo širši spekter lajšanja tegob in imunsko krepitev telesa.
Odlično pa je uporabljati svež matični mleček. Tega zaužijemo v količini enega koruznega zrna (1 gram) na tešče vsak dan. Matični mleček damo pod jezik ter počakamo, da se stopi in preide v telo. Zaradi njegovega specifičnega okusa ga lahko zmešamo tudi z žlico medu, kar je tudi priporočljivo, saj je med odličen transporter.

Vir: https://www.revijazamojezdravje.si/maticni-mlecek-zmanjsa-tezave-ob-menopavzi-predvsem-valunge/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *