4. December, 2020
2826
0
0
Pita s kostanjevim medom je zelo priljubljena, predvsem zaradi prav posebno mehke, slastne in sočne sredice. Za končno noto okusa pa poskrbita cimet in mandlji, ki vse skupaj zaokrožita v dovršeno celoto.
Medena pita z mandlji in prhkim dnom
Količina
8
osebČas priprave
45
minutesČas peke
1
hourSestavine za dno
227g masla, hladno in narezano na majhne kocke
325g pšenične bele moke tip 500
1/4 čajne žličke soli
30-40g mrzle vode
- SESTAVINE ZA POSIP
1 jajčni rumenjak + 1 jedilna žlica vode
sladkor
- SSAVINE ZA MEDENI NADEV
60g stopljenega in ohlajenega masla
2 srednji jajci sobne temperature
1 čajna žlička vaniljeve arome
50g kokosovega sladkorja (lahko tudi rjavi)
200g kostanjevega medu Čebelarstva Kotnik
1/2 čajne žličke cimeta
ščep soli
60g nasekljanih mandljev
Directions
- Pekač premera 26cm dobro namastite z maslom.
V veliki skledi zmešajte moko, sol in maslo. Mešate lahko z rokami, z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Mešajte tako dolgo, da dobite teksturo, kjer je maslo v velikosti majhnih grahkov. Nato počasi in postopoma dodajajte mrzlo vodo po jedilnih žlicah. Dodajte eno žlico in zmešajte. Vodo dodajajte tako dolgo, da dobite kompaktno testo, ki ni suho in ne razpada. Ne dodajajte preveč vode, saj se testo ne sme lepiti. - Testo je takoj pripravljeno za uporabo, lahko pa ga pripravite tudi v naprej in ga čez noč postavite v hladilnik. Kakšno uro preden ga boste želeli uporabiti ga postavite na kuhinjski pult, da se segreje na sobno temperaturo, nato pa ga normalno razvaljajte.
Če boste testo uporabili takoj, ga prestavite na rahlo pomokano površino in ga razdelite na dva dela, kjer naj bo en velik nekje za 1/4 testa, drug pa bo večji.
Razvaljajte večji del testa v okroglo obliko, ki bo prekrila dno in robove pekača. Robove pekača oz. pite naredite malo debelejše, da bo pečeno prhko dno dovolj trdno in kompaktno.
Razvaljajte še drugi del in po želji oblikujte vzorec ali izrežite oblike, ki jih boste postavili po robu pite. Če boste oblikovali manjše kose jih lahko položite direktno na robove pite. Če pa boste oblikovali večje, kot so na fotografiji, jih pecite posebej, na manjšem pladnju istočasno kot pekač z oblikovanim dnom in jih ob koncu peke postavite na vrh pite. - Ko ste v pekaču oblikovali svoje testo, robove na rahlo premažite z mešanico rumenjakov in vode ter posujte z rjavim sladkorjem. Enako naredite z oblikami, ki ste jih izrezali iz testa. Nato dno biskvita z vilicami rahlo prepikajte, da bo vlaga med peko lahko ušla. Na vrh pekača postavite uteži za pito. Če tega nimate – tudi jaz nimam – naredite tako: na sredino pite postavite večji kos alufolije, jo rahlo namastite in iz nje oblikujte krožniček, ki pokrije celotno dno (ne pa robov) in notri nasujte surov riž ali fižol. Bodite pozorni, da so robovi alufolijo zasukani na gor, da riž/fižol ne leti ven.
Vse skupaj postavite v zamrzovalnik za 15 minut.
Medtem segrejte pečico na 190 stopinj in pripravite medeni nadev. - MEDENI NADEV
- V posodi zmešajte jajca. Dodajte stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, vaniljo, med, cimet in sol. Vse skupaj dobro premešajte, da nastane gladka zmes.
Ko se je testo ohladilo, pečica pa segrela, prestavite pekač (oz. dva pekača, v kolikor ste izrezali večje oblike iz testa) v pečico in pecite 30 minut (manjše izrezane oblike vzemite iz pečice po 15 minutah peke), nato odstranite folijo in riž/fižol ter pecite še nadaljnjih 5 minut. Fižol/riž po peki zavrzite! - Po 5 minutah vzemite pekač iz pečice, zmanjšajte temperaturo na 175 stopinj in na še vroče testo nasujte nasekljane mandlje. Čez prelijte pripravljen meden nadev in postavite takoj nazaj v pečico. Po 15 minutah peke znižajte temperaturo na 170 stopinj in pecite še 10-15 minut. Pet minut pred koncem peke na vrh pite položite oblikovane oblike iz testa. Po peki bo pita napihnjena in še rahlo tekoča, ampak se med hlajenjem lepo strdi in zravna.
- Po peki pustite pito še kakšnih 5-10 minut v pekaču, da se strdi, nato pa postrezite še toplo.
Notes
- Avtor recepta in fotografij je Nina S. Zorčič – https://www.instagram.com/ninazorcic/
Add Comment